Met de boeg naar Londen
De palingaak vaart, maar heeft nog nooit het zilte nat van het kanaal geproefd. De Korneliske Ykes II heeft de overkant -Engeland- nog niet mogen bereiken. Stichting De Palingaak heeft nu het plan opgevat met de Korneliske Ykes II naar Engeland te varen, de Theems op naar de oude vaste ligplaats, de zogenaamde ‘Dutch Mooring’. Geschiedenis is niet alleen een papieren verhaal, de geschiedenis van palingaken, paling, palingvangst en palinghandel kun je vandaag de dag nog zelf beleven. Aan boord van de palingaak waan je je terug in de tijd en om de geschiedenis los te maken van het papier en louter eigen voorstelling, wil de Stichting met het schip naar Londen.

Voor deze reis -eigenlijk meer een expeditie- heeft de Stichting de steun nodig van fondsen, bedrijven en vrijwilligers. De aak moet goed uitgerust worden met alle veiligheidsmiddelen die nodig zijn voor een tocht over zee. De bemanning dient getraind te zijn, zodat ze de weergoden tijdens de tocht kunnen trotseren. Er moet voldoende materiaal een boord zijn om bezoekers het Hegemer palingverhaal in Londen te kunnen laten ervaren.

Samenvattend

Met de reis van de Corneliske ykes II naar Londen vragen we aandacht voor:

 • In stand houden van het houten cultureel varend erfgoed
 • Kennis en ervaring van het ambacht scheepsbouw bewaren en verspreiden
 • Varen met cultureel erfgoed, ook door de jeugd
 • Paling, palingvissers, palinghandel
 • Duurzaam omgaan met de vissoort paling om die in stand te houden
 • Nieuwe wegen vinden voor vrije palingmigratie
 • Constructief bijdragen aan het debat over paling en duurzaam palingvissen
 • Bevorderen dat er meer onderzoek komt naar paling en de wereldwijde palinggedrag
 • Aandacht vragen voor de natuurlijke wilde palingketen, maar ook voor de keten van gekweekte paling
 • Oude contacten en handelsbetrekkingen in ere herstellen voor paling en ook andere branches
 • Culturele uitwisseling bevorderen tussen Londen en Heeg
 • Zelf ervaren wat het is om met een palingaak te varen en van paling te genieten

De projectgroep is inmiddels druk in de weer. De plannen vorderen gestaag en trainingsdagen zijn gepland. Wij gaan er voor om er een prachtige en memorabele reis van te maken. Blijf ons volgen en laat het ons weten als u interesse heeft om ons te ondersteunen of als vrijwilliger of bemanningslid te helpen via london@palingaak.nl.