In 2019 voer voor het eerst in 80 jaar weer een palingaak naar Londen. Aan boord dit keer geen 3 getrainde bemanningsleden, maar 11 recreatieve zeilers. Een historische tocht van Heeg over de Noordzee naar de Engelse hoofdstad, in de voetsporen van onze voorouders.
Eenmaal veilig aangekomen in Londen was het doel van een aantal bemanningsleden om de oudste pub van Londen te vinden. Tijdens de zoektocht die meerdere avonden duurde, werden verschillende bieren geproefd. Eén van de opvarenden, de Friese visser Freerk Visserman, zei tijdens de zoektocht naar de oudste kroeg dat hij graag een biertje wilde maken dat het beste bij het eten van vette paling past. Ja, met dat extra doel, ging de consumptie van Engels bier behoorlijk omhoog.
Op een ochtend stond er plotseling een muiltje aan boord van de palingaak die nog steeds afgemeerd lag aan een drijvende kade in de Theems, met uitzicht op de Tower Bridge. Het was slechts één mooie zwarte pump, een sierlijke schoen, een echt muiltje. Geen van de drinkenbroeders kon meer navertellen hoe dat muiltje aan boord was gekomen. De dame die erbij hoorde is ook nooit meer gevonden. Evenmin is het juiste biertje in Londen gevonden, maar het idee om dat biertje te maken of te vinden, dat zaadje was geplant.
Na de illustere reis met de aak naar Londen, braken twee lange jaren aan van biertjes bij paling proeven. Met vele verschillende mensen die graag meededen aan zo’n bijzondere zoektocht waren Freerk en zijn vriendin Esther niet snel tevreden. Freerk heeft Esther nota bene in Londen tijdens de reis met de aak ontmoet en zij is nu ook crew op de palingaak. Nee, Esther is niet de dame die bij het muiltje past, al hebben ze dat wel even getest.

Freerk had het muiltje thuis op de schoorsteenmantel staan en telkens wanneer hij ernaar keek, dacht hij aan het biertje. Het mooiste zou zijn om zelf een biertje te brouwen. Tijdens het vissen en roken van paling, werd hem steeds duidelijker waar het biertje naar moest smaken. De vettigheid van de paling mag niet wegvallen en de smaak van het biertje moet echt lekker blijven. Aan het biertje moest alles kloppen voordat ze het lieten brouwen, zo vonden Freerk en Esther. De keuze van de brouwer met het juiste biertje dat de juiste smaakpapillen aanraakt, was niet zomaar gevonden.
Begin 2022, geheel onverwacht, kwamen Freerk en Esther via via bij Brouwerij Bjuster in Grou terecht. Vakkundig brouwer, genaamd Auke, begreep na hun uitleg wat zij zochten. Na nog enkele proeverijtjes in combinatie met gerookte paling is er uit één van de 18 Bjustervaten het Palingbier geboren. Esther heeft als kunstenaar het veelzeggende etiket gemaakt met de tekst: Palingbier – bier sûnder bonken. Wat dat betekent, laat dat jouw zoektocht zijn. Het bier smaakt geweldig bij paling en de kleur doet je denken aan de prachtige, stoere en robuuste palingaak.
Je kunt het Palingbier kopen aan boord van de palingaak, en ook bij de meeste horeca in Heeg. Bij Palingvisserij Visserman is het zelfs te verkrijgen in cadeauverpakking. Ga daarvoor naar Freerk Visserman aan de Weinsleatstrjitte 5 in Heeg. Alles wat met de verkoop van het palingbier wordt verdiend, komt ten goede aan het in de vaart houden van de palingaak.
