Rond de kerstdagen hebben we ruim 2 weken op de werf van Piet ten Woude in IJlst op het droge gelegen en met een grote groep vrijwilligers veel onderhoudsklussen gedaan. De werf is voor de aak heel geschikt en de flexibiliteit en behulpzaamheid van Piet maakt dat we daar weer een heleboel werk hebben kunnen verzetten.

De aak was er na de reis naar Denemarken flink aan toe om te worden opgekalefaterd. Onder de bezielende leiding van Johannes Hobma is er elke dag met man en macht gewerkt om onder andere oude laklagen te verwijderen en alles weer goed te conserveren. Ook zijn mast en giek geheel gedemonteerd, opnieuw gelakt, is het staand en lopend want gecontroleerd en zijn mast en giek gekeurd.

Het zal wel even wennen worden, de donkere kleur is in elk geval boven het berghout en aan dek verleden tijd. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de donkere kleur tot gevolg had dat het schip in de zon heel warm werd en daardoor hard slijt. Omdat de lak inmiddels op grote delen erg verweerd was hebben we de luiken, zwaarden en het boeisel helemaal kaal gehaald en opnieuw geconserveerd. De lak hebben we gesponsord gekregen van Koopmans Verf, waarvoor we heel dankbaar zijn.

Langs deze weg willen we alle vrijwilligers en donateurs, Piet ten Woude en Koopmans Verf nogmaals hartelijk danken, met jullie hulp kan de aak er weer een tijdje tegen!

Hieronder een selectie foto’s van de werkzaamheden: