Het boek ‘Met de palingaak Korneliske Ykes II naar Londen’ is het verslag van onze handelsreis in de voetsporen van onze voorouders, ruim 80 jaar na de laatste historische reis. De opbrengst van de boekverkoop komt ten goede aan de palingaak Korneliske Ykes II. Met de aankoop van ons boek steunt u Stichting de Palingaak met het in de vaart houden van dit prachtige stuk erfgoed.

Het is te bestellen via deze website en te koop via diverse verkooppunten zoals bij de VVV Heeg, bij Warenhuis de Jong, bij De Jong Watersport en in de winkel van Installatiebedrijf Piso, allen in de Harinxmastrjitte te Heeg. Daarnaast is het boek verkrijgbaar in de museumwinkel van het Friesch Scheepvaartmuseum te Sneek.

Ook zal het boek aan boord verkrijgbaar zijn tijdens avondvaarten en tijdens evenementen.


Het boek begint met een terugblik op de historie van de palinghandel met palingaken vol levende paling op Londen. Vervolgens worden de aanloop en de bouw van de palingaak Korneliske Ykes II beschreven, werkelijk een uniek schip, gebouwd met bouwmethoden zoals vroeger en sinds 2009 in de vaart.

De rest van het boek gaat over de voorbereiding en de uiteindelijke reis naar Londen, waarbij voor het eerst na 80 jaar in Londen weer een palingaak is afgemeerd in Londen, een unieke reis in de voetsporen van een verleden van meer dan tweehonderd jaar palingvaart. Het boek is geïllustreerd met veel beeldmateriaal, publicaties en het logboek van de schipper:

‘Na bijna 2 jaar voorbereiding hebben we zaterdag 15 juni 2019 losgegooid in Heeg en zijn we in 108 uur volgens de oude route over de Zuiderzee, langs Den Helder en dwars over de Noordzee, laverend tegen de zuidwestenwind in, naar de kust van Engeland en uiteindelijk naar de monding van de Thames gezeild. Tijdens de reis hebben we diverse keren op zee voor anker gelegen om te wachten tot het tij weer mee ging lopen, echt in de voetsporen van onze voorouders. De laatste etappe de Thames opvarend tot de Towerbridge voelde als een triomftocht en het moment dat we de Towerbridge in zicht kregen hebben we allemaal een traan weggepinkt. In Londen hebben we een week met allerlei leuke en historische activiteiten gehad en diverse nazaten ontmoet. Na het vertrek uit Londen zijn we via Oostende, Scheveningen, den Helder en Makkum in een week onder prachtige omstandigheden terug gezeild naar Heeg waar we weer feestelijk werden ontvangen. De belevenissen zijn talrijk, het was een unieke reis met een heel fijne bemanning die ik nooit zal vergeten.’


Bestel hier uw eigen boek ‘Met de palingaak Korneliske Ykes II naar Londen’:

U kunt het boek uiteraard ook cadeau doen, met het oog op de feestdagen natuurlijk een erg leuk cadeau:

Na ontvangst van het bestelformulier sturen wij u eerst een factuur. Na ontvangst van de betaling maken we de verzending zo spoedig mogelijk gereed (*).

Verkoopprijs van het boek:€ 19,95
Verzendkosten(**) binnen NL:€ 6,00

(*) Uw bestelling wordt door vrijwilligers verwerkt, verpakt en verzonden. Er kunnen meerdere dagen overheen gaan voordat de bestelling op de post gaat. Hiervoor vragen we uw begrip.

(**) Wij verzenden het boek binnen Nederland als brievenbuspost. In één brievenbuspakje kunnen we maximaal 2 boeken verzenden. Genoemde verkoopprijs en verzendkosten zijn inclusief verpakking en BTW. Door ons doorbelaste verzendkosten zijn voor ons kostendekkend. Verzendkosten buiten Nederland worden per zending vastgesteld.


Colofon: 

  • Auteur en samensteller Klaas Smit, Smit Publicaties te Witmarsum. 
  • Ontwerp en layout Pieter van der Zee, Zeedesign te Witmarsum. 
  • Eerste druk 2020. 
  • ISBN/EAN 9789082423242.

Omslag: