Selecteer een pagina

over ons

De Palingaak Korneliske Ykes II is eigendom van Stichting de Palingaak (culturele ANBI) en de enige unieke en echte Palingaak! Zij is in 2019 voor het eerst in London geweest en in 2022 is ze 4 weken op de Oostzee geweest om oude reizen te herleven en met paling in de bun over zee te gaan!

De palingaak vaart heel veel, en heeft het zilte nat van het kanaal en de Duitse Bocht geproefd. Het plan om met de Korneliske Ykes II naar Engeland te varen, de Theems op naar de oude vaste ligplaats vlak voorbij de London Tower Bridge, de zogenaamde ‘Dutch Mooring’, is in 2019 uitstekend geslaagd! Ook de reis naar de Oostzee gedurende 6 weken in 2022 was een groot succes.

Geschiedenis is niet alleen een papieren verhaal, de geschiedenis van palingaken, paling, palingvangst en palinghandel kan je vandaag de dag nog zelf beleven. Aan boord van de Palingaak Korneliske Ykes II waan je je terug in de tijd. Om de geschiedenis nog tastbaarder te maken, wil Stichting de Palingaak zoveel mogelijk zeereizen maken.

Voor deze en volgende reizen -eigenlijk meer expedities- heeft de Stichting de steun nodig van fondsen, bedrijven, donateurs en vrijwilligers. De aak moet goed onderhouden worden en voorzien zijn van alle veiligheidsmiddelen die nodig zijn voor een tocht over zee. De bemanning dient getraind te zijn, zodat ze de weergoden tijdens de tochten kunnen trotseren. Er moet voldoende materiaal een boord zijn om bezoekers het Heegemer palingverhaal te kunnen laten ervaren. En tenslotte moet het onderhoud van het schip blijvend gefinancierd worden.

Het bestuur van Stichting de Palingaak

Het bestuur van Stichting de Palingaak

  • Rob Bosman – Penningmeester
  • Rinus Grondsma – Lid
  • Jan Willem Hoorn – Secretaris
  • Robert Jan Nieveen – Lid
  • José Stakenburg – Lid
  • Maarten Stuurman – Voorzitter
  • Freerk Visserman – Lid

ANBI, KVK en financiele gegevens:

RSIN: 815308450
Kamer van Koophandel: 01111279
BTW nummer: NL 8153.08.450.B01
Bankrekening IBAN: NL68 RABO 0116 4863 25

maarten stuurman (schipper 2014-heden)

“Bijna 10 jaar geleden kwam ik als vrijwilliger varen op de Palingaak. Het leek me leuk om op dit mooie forse houten zeilschip te varen, een beetje zoals de charterschepen waarmee ik vroeger als schipper voer op IJsselmeer en Waddenzee.

Maar de palingaak doet meer met je, op zee merk je pas echt waar ze voor is gebouwd. De Korneliske Ykes II is een heel bijzonder schip dat je omarmt. Ik ben inmiddels verknocht aan de aak!”

Wiebe mulder (kapitein 1920-1936)

 “In de herfst haalden we met het schip paling uit Denemarken. En ’s winters voeren we naar Engeland met 15000 pond paling in de bun.
Dan bleef de Korneliske Ykes net zo lang op stroom in de Theems liggen tot we al die paling op Billingsgate Market hadden verkocht.”

WIEBE MULDER (KAPITEIN 1920-1936)

“We waren met drie man aan boord: de schipper, de stuurman en de kok. Je was haast een uur bezig voordat je zeilree was.
Ik geloof niet dat er nu nog mensen te vinden zijn die dat karwei met zijn drieën zouden kunnen klaren.”

Samen het verleden beleven, dat maken wij mogelijk!

Locatie

De Skatting 75, 8621BV HEEG